Речник на понятията


Речник на основните термини от бизнеса на фирма Некском. Понятията са обяснени достъпно за потребителите на интернет страницата и е съобразен с липсата на технически познания в областта.

2.5GТехнологични подобрения на стандартните GSM мобилни мрежи, които повишават скоростта и ефикасността на преноса на данни. Терминът включва HSCSD, GPRS и EDGE. Счита се за технология - посредник между 2G и 3G.
2G

Второ поколение технология. Термин, използван за цифровите клетъчни мрежи като например GSM мрежите, които бяха въведени като заместител на аналоговите клетъчни мрежи.

3GТрето поколение (UMTS) технология, която използва нови стандарти за пренос на данни и действа в друга част от спектъра от мрежите второ поколение.
802.11 или IEEE 802.11802.11 или IEEE 802.11 е общ стандарт, създаден от IEEE (Институт на елетроинженерите и инженерите по електроника), който описва развитието и механизмите за безжичните LAN мрежи (WLAN). 802.11a, 802.11b и 802.11g са разновидности на стандарта, които се различават по скорост на трансфера на данни и честота на лентата.
BluetoothBluetooth е безжична радио технология. Тя способства преноса на сигнали на кратки разстояния между телефони, компютри и други устройства. По този начин се улеснява комуникацията както на данни, така и на глас и синхронизацията между устройствата, било то фиксирани или мобилни. 
CLIPCalling Line Identification Presentation – позволява на потребителя да види на дисплея телефонния номер на този, който се обажда, ако обаждането е осъществено от дигитална мрежа и ако този, който се обажда не е активирал CLIR (Calling Line Identification Restriction).
CLIRАко е активиран CLIR, тел. номер на този, който се обажда няма да се покаже на дисплея. Тогава на дисплея ще се изпише „Непознат номер”.
EDGEEDGE (съкратено от Enhanced Data rate for GSM Evolution) е технология, доразработила GSM технологията, която позволява по-бързия пренос на трето поколение мобилни услуги. 
EthernetМного често използван начин на свързване на компютрите в LAN мрежа. “Ethernet” описва физическата мрежа, която пренася трафика на данни.
GatewayКомпютърна система за обмен на информация между несъвместими мрежи чрез превода между два различни протокола. Също може да се отнася за всеки механизъм, който дава достъп до друг, като например интернет доставчик, който играе ролята на гейтуей към интернет.

1010

Телефонна услуга за междуселищни и международни разговори на ниски цени
още

Телефонна централа

Виртуална телефонна централа, с пълната функционалност на стандартна
още

WiMAX by Nexcom

Високоскоростен интернет с гарантирано качество, сигурност и надеждност на конкурентни цени
още

Телефон

Фиксирана телефонна услуга със собствени телефонни номера от Некском
още

VPN

Изграждане на виртуални частни мрежи за нуждите на вашия бизнес

още
member of